Як добратись, доїхати, дійти до Говерли зі Львова.

   Уже отримую на електронну пошту не перший лист з подібним запитанням: "Як доїхати до Говерли зі Львова?".
    Звичайно одне з семи природних чудес України - гора Говерла, манить майже кожного українця та от не всі знають, як до неї добратись. Кілька разів зустрівши в поїздах людей котрі їдуть підніматись на Говерлу, навіть не уявляючи, що і як, та якось, почувши історію про молоду пару котра їхала поїздом Львів-Рахів в Лазещину щоб звідти піднятись на Говерлу, а далі ще погуляти та й поїхати додому. Все впринципі правильно та тільки їхали вони з розрахунком на один день, навіть не подивились коли той поїзд приїжджає в Лазещину і коли почули про час прибуття то були м'яко кажучи в шоці, бо з собою з туристичного спорядження, мали лише карімати і не розраховували про ночівлю десь в приватному секторі чи готелі.
   Спробую відповісти усім й одразу.
    Варіантів добратись до Говерли кілька.
Автомобілем.
   Зі Львова їдемо в Заросляк. Час на те щоб доїхати приблизно 4-5 годин, плюс 4-5 годин на підйом і спуск з Говерли (максимум, по короткому зеленому або синьому маршруту). Повернення до Львова. Одного дня повинно вистачити. Хоча, можливий варіант приїхати в Заросляк переночувати на спортбазі чи в наметах і підніматись на наступний день. В'їзд на територію Карпатського біосферного заповідника платний.
   Ось варіанти маршрутів для поїздки на авто.

https://goo.gl/maps/Au84H
Громадським транспортом
   Варіант перший, їдете поїздом Львів-Рахів в Ворохту, прибуття 21:39 згідно з даними на сайті Укрзалізниці, та ця інформація ненадійна в цьому напрямку, переконався в поході на гору Кукул. В Ворохті ночуєте в приватному секторі або в готелі і на наступний день взявши бус (вартість приблизно 250-300 гривень за восьмимісний бус) їдете в Заросляк звідки підіймаєтесь на Говерлу, спускаєтесь, повертаєтесь в Ворохту і нічним поїздом Рахів-Львів до Львова. Або варіант після ночівлі в Ворохті сісти на маршрутний автобус, доїхати до повороту на Заросляк і там спробувати постопити екскурсійні автобуси, або машини, що їдуть до Заросляка, але якщо не пощастить щось зупинити прийдеться іти 12км.


 
   Ще варіант з елементом похідного життя. Приїхавши в поїздом Львів-Рахів в Ворохту, шукаєте не житло, а відразу бус в Заросляк, приїхавши в який розкладаєте намети неподалік бази і ночуєте в наметах, а на наступний день піднімаєтесь на Говерлу, але для цього вам вже будуть потрібні спальні мішки, намети та інше спорядження, правда з дровами в тих місцях важкувато. Якщо приїдете в Заросляк і передумаєте ночувати в наметах то скоріш за все для вас знайдеться місце на спортбазі.
   Можливий варіант - одним з нічним потягів зі Львова заїхати в Івано-Франківськ, щоб зранку бути там, а з Франківська маршрутним автобусом в Ворохту, а звідти бусом в Заросляк. Варіант з багатьма пересадками зате без ночівлі.
   Тепер ви знаєте основні маршрути, як добратись до Говерли зі Львова. Якщо виникли запитання - залишайте в коментарях, або пишіть на електронну пошту moipodorogi@gmail.com

17 коментарів:

  1. Кілька днів тому їхав з Заросляка в Ворохту, ціна на бус зросла, тепер потрібно заплатити 500 гривень.

    ВідповістиВидалити
  2. Привіт
    Це в одну сторону 500грн ???

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт
      Так, в одну сторону.
      Найкращий варіант зібрати групу 8-10 чоловік тоді вийде по 63-50 гривень з людини. Більше десяти збирати не варто - проблема знайти транспорт.
      І не забувайте торгуватись, важко, але можливо.

      Видалити
  3. Відповіді
    1. ні, за машину, читайте мій попередній коментар.

      Видалити
    2. я завтра їду з братом на один деньок поїздом, тому і цікавить.)

      Видалити
  4. якщо вас двоє, спробуйте прибитись до якоїсь з туристичних груп

    ВідповістиВидалити
  5. з Яремче екскурсія до Говерли - 120 грн (на 25,08,2015)
    Ось і рахуйте вигідно брати бус, чи поїхати з екскурсією

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Цікаво, просто ніколи не цікавився такими екскурсіями.
      Підкажіть, ще будь ласка, що входить в вартість, яка мінімальна кількість людей потрібна для проведення екскурсії, чи можливо вони провадяться по графіку?

      Видалити
    2. Добрий день!
      в Яремче в центрі повно дівчаток, які пропонують вам екскурсії
      Особисто я їздив від туроператора "ФАЙНО-ТУР"
      в 10-00 віїхали з Яремче автобусом разом з екскурсоводом, доїхали до бази звідки починається підйом. Хвилин 15 виділили на туалети, палки, рукавички, чай, каву... Піднімалися разом з ним, періодично зупинялися на перепочинок, провідник підраховував кількість людей, та і взагалі був уважний щоб ніхто не загубився (доречі був туман, і без нього точно б не вийшли на гору). Ну про гору писати не буду, спустилися, купили сувеніри, попили чаю, та й в дорогу. Доречі я вам скажу, що їхати туди автобусом набагато краще ніж своїм авто - не так ями відкуваєш, а їх там ой як багато )) і за це 120 грн )

      Видалити
    3. Людей завжди вистачає, тому екскурсія на Говерлу кожен день
      Приємного Вам відпочинку! )

      Видалити
    4. Поглянув на сайті туроператора про якого ви написали, похід на Говерлу вже 150 грн, отож якщо взяти бус на 8 чоловік то вийде по 125 грн.
      На рахунок екскурсовода, так людям котрі вперше в горах не зайве піти з досвідченою людиною.
      Але потрібно підлаштовуватись під графік екскурсії, а оце "Хвилин 15 виділили на туалети, палки, рукавички, чай, каву...", не знаю, як інших, а мене морально вбиває).
      Загалом Ваша інформація, думаю, буде корисна - дуже вдячний за відповідь!

      Видалити
  6. а якщо добиратись автомобілем, які там дороги, чи підсилу це буле малолітрошці?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вибачте за пізну відповідь, не було доступу в інтернет.
      На малолітражці доїхати буде важко, перед Заросляком дуже погана дорога, але можна спробувати, можливий варіант їхати доки їдеться, а далі залишити машину і подолати решта шляху пішки.

      Видалити
  7. Доброго вечора,де там можна зупинитись з палатками?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт.
      Якщо підніматись від Заросляка до Говерли по зеленому маршруту, то одразу за турбазою є багато місця для наметів, також можна зупинитись і далі по маршруту неподалік від місця з старим прикордонним стовпчиком, в принципі на всьому цьому відрізку шляху можна знайти місце для палаток.
      Якщо підніматись зі сторони сідловини між Петросом і Говерлою то можна переночувати неподалік притулку КБЗ (можуть взяти гроші за розміщення наметів). Головне не ночуйте на відкритій місцевості, якщо можливі грози та й коли ідучи по маршруті побачите грозові хмари, що рухаються в вашу сторону, то варто відразу сходити до зони лісу і сховатись біля НЕВИСОКИХ дерев або кущів.

      Видалити
  8. Окрім поїзду Львів-Рахів, тепер до Ворохти можна ще добратись поїздом Київ-Ворохта, відправлення зі Львова о 6:32 і в 12:05 ви вже будете в Ворохті, а як з Ворохти добратись до Говерли ви мабуть вже прочитали в пості)

    ВідповістиВидалити