Тараканівський форт і Дубенський замок

 Пропоную Вашій увазі подорож до фортифікаційних споруд Тараканівський форт і Дубенський замок. Якщо Ви проживаєте в областях які межують з Рівненською, то можете сміливо віднести цю мандрівку в розділ - "Подорож вихідного дня".
 Дім - робота - дім - робота - робота - дім... Набридло?
 Ну тоді поїхали).
 В цю подорож з собою варто взяти ліхтарик, каску (за бажанням) і роздрукувати оце



 Щоб добратись в Тараканівський форт сідаємо в електричку Львів-Здолбунів і виходимо на станції Кам'яниця-Волинська йдемо до траси (Е40), рухаємось в сторону Дубно. Вийшовши за село Підлужжя, переходимо міст і через двісті метрів звертаємо праворуч на дорогу, по боках якої ростуть дерева і яка веде до невеличкого лісу. Далі, трішки поблукавши, таки виходимо до укріплень Тараканівського Форту). Побудованого наприкінці XIXст. для оборони західних рубежів Російської імперії.


 Тепер потрібно знайти вхід в сам форт. Їх є декілька, ми вийшли до проходу в стіні над яким було написано, що вхід заборонено


 Знаючи, що крім застерігаючого напису "ЗАБОРОНЕНО" ще є: "СУВОРО ЗАБОРОНЕНО" , "КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО" і "б...я, реально, не йдіть туда". Зайшли в тунель. 


 Пройшовши тунель потрапляємо в Тараканівський Форт. Збудований у формі ромба, посередині двоповерхова казарма, де жили солдати, в яку можна було потрапити з зовнішніх укріплень через чотири тунелі, які зараз завалені.




 Вирішили спочатку пройтись тунелями під фортом, ось тут вам знадобиться ліхтарик. В тунелях Тараканівського форту темно, холодно, іноді трішки моторошно).





І небезпечно.


 Тунелі складаються з двох ярусів, заблукати в цих тунелях важко, практично неможливо, хоча...
В одній з легенд розповідається про людей які безслідно зникли тут в другій половині XXст. і все що про них нагадує - це написи на стінах з ім'ям і прізвищем. Та можливо, що це лише одні з тих сучасних наскельних малюнків в стилі "ТУТ БУВ ...", які так люблять залишати сучасні пітекантропи на пам'ятках архітектури і природи.
 Кожен тунель верхнього ярусу виходить в ось таку кімнату



з якої можна піднятись на верхні поверхи казематів, коли будете їх оглядати уважно дивіться під ноги щоб не впасти в ось такі отвори



 Обійшовши всі коридори і каземати та піднявшись на верх оборонних укріплень, вийшли в середину Тараканівського форту щоб оглянути казарму. Нам пощастило якраз екскурсовод розповідав історію форту двом туристам. Трішки послухавши, зайшли всередину казарми. Ось тут Вам і згодиться каска).




 Стан казарми аварійний, пройшовши декількома коридорами, деякі з них закінчувались обвалами, почули знадвору застереження екскурсовода, що не варто там ходити, вийшли на вулицю.
 Обійшовши внутрішній двір по периметру 




 Вийшли через тунель центрального входу




 Тараканівський форт - це ще одне з тих маловідомих місць України, з якого можна зробити, хороший туристичний об'єкт. Овіяне легендами з білими плямами в історії, містичне і величне, красиве і загадкове. Легенди Тараканівського форту розповідають про секретну зброю нацистів, яка тут розроблялась, про дивну машину, яка була в великому залі казарми де за словами екскурсовода стояла парова машина, про кімнату непідвласну часу, про те, що ночами тут досі чути марш солдат...
 А ми  йдемо далі, ґрунтовою дорогою, попри залізничну колію в місто Дубно. Попереду нас чекає Дубенський замок.
 Пройшовши приблизно кілометр виходимо на асфальтовану дорогу, а через вісімсот метрів, бачимо знак з написом "ДУБНО"


 Йдемо далі, перейшовши міст, через півкілометра буде роздоріжжя, повертаємо ліворуч, пройшовши двісті метрів, по лівій стороні, бачимо павільйон де можна перекусити хот-догом і зачекати маршрутку яка їде до Дубенського замку. 
 Перекусивши, сіли в автобус і поїхали в центр міста де знаходиться наступна ціль нашої мандрівки 


 Дубенський замок - збудований і декілька раз перебудований родиною Острозьких на місці фортеці волинян. Зараз частина замку реставрується. Пройшовши міст заходимо всередину.
 Проходячи браму варто звернути увагу на схему замку.


Також тут оплатили вхід на територію і придбали сувеніри.
 Подвір'я замку доглянуте, тут можна сфотографуватись з тваринами, постріляти з лука, встановлені декорації.




 Не вписуються в загальну картину будка з хот-догами і надувний замок для дітей(


 Походивши Дубенським замком зустріли ще декількох мешканців)



 Їжак, навіть не звертаючи на нас уваги, ішов кудись по своїх справах), а от вуж який лежав на сходах в підземелля був явно незадоволений нашими спробами спуститись вниз))), а коли піднімались наверх і знову проходили повз нього, розтягнувся на всю сходинку і голосно шипів.
  Оглянувши каземати




 Вийшли на стіни



 Ось і прийшов час повертатись додому. За один день відвідали дві архітектурні пам'ятки. Думаю Ви погодитесь, що це краще ніж пролежати на дивані перед ящиком, як сказав Анатоль Франс: "Подорожі вчать більше, ніж що б то не було. Іноді один день проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома". Тож навіщо сидіти на одному місці, коли довкола стільки небаченого. Повертаючись додому після відвідин Тараканівського форту і Дубенського замку, Ви ще довго будете згадувати загадковість древніх підземель, красу веж і палаців, могутність мурів і те як природа помаленьку забирає своє... 

Більше фото з мандрівки тут:

7 коментарів:

  1. Дякую за розповідь!
    Дуже актуально, бо їдемо цими вихідними.
    Скористаємось інформацією.
    На жаль, не знаємо, де там пастки, тому трохи боязко, бо в компанії - самі дівчата...
    Всього найкращого!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Нема за що.
      Боятися, в принципі, нема чого.
      Головне візьміть з собою ліхтарики і дивіться під ноги, в центральну будівлю (казарми) краще не йти - дуже поганий стан.
      На вихідних в форті, мабуть, буде багато народу, тож скоріш за все самі там не залишитесь.
      Дякую,
      цікавої Вам мандрівки.

      Видалити
  2. а на котру електричку ви їхали зі Львова і на якій до Львова?бо я шось не можу знайти підходящої

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Львів - Здолбунів, повертались пасажирським потягом. Зараз розклад поїздів і електричок змінили, але думаю можна виїхати електричкою Львів -Здолбунів о 10:32, а повернутись поїздом Київ-Ужгород 22:24 він в Дубно, 00:30 у Львові, колись ще була електричка десь біля 18:00 в Дубно, але зараз не можу знайти її в розкладі.

      Видалити
  3. можливо хтось схоче відвідати форт,провожу цікаві екскурсії мій тел 093 734 74 54або
    095 434 80 94

    ВідповістиВидалити
  4. Чи можна наперед замовити екскурсовода? Шукаю телефони.

    ВідповістиВидалити