Як вибрати туристичний намет для походів

   Коли глянув, як тепер поділяються намети, не за типом конструкції, а за призначенням наприклад: трекінг (походи), альпінізм, кемпінг - то був трішки збитий з пантелику, як тільки не називають - outdoor, profi, геодезичні, експедиційні, екстрім та трекінг серія, "Ластівчине гніздо", кемпінгові і тд і тп., коротше на кожному сайті і в кожному інтернет магазині можна побачити один і той самий намет правда кожного разу з іншої приставкою.
   Більшість з нас ходить в Карпати свій намет я також вибирав для походів в Україні, отже...
   Вибираючи намет для походів в Карпати орієнтуйтесь на:
- вагу
- вітростійкість
- водонепроникність
- розміри і місткість
- матеріал та каркас


   Почнемо з розмірів і місткості від яких напряму залежатиме вага намету.
   Якщо ви плануєте завжди ходити групою і не збираєтесь в соло похід то мабуть найкращим варіантом буде тримісний намет з двома тамбурами, для зимових походів - з сніговою спідницею і трьом в одному наметі, зимою, тепліше. При виборі намету зверніть увагу на розмір тамбурів, бажано щоб в одному з тамбурів, окрім зберігання речей, можна було поставити пальник і приготувати їжу - в погану погоду - це великий плюс. Оптимальна вага тримісного намету від 3,5 до 5,5 кілограм, один несе намет, а все інше групове спорядження і їжу несуть двоє інших. Двомісний намет непоганий варіант для тих хто окрім походів з групою, любить пройтись соло. Оптимальна вага в районі 3 кілограм.

   Також вага намету залежатиме від кількості дуг каркасу і матеріалу з якого їх зроблено, а також матеріалу з якого пошитий намет.
   Найкращий матеріал для дуг - дюралюміній, він легший за фібергласс (стікловолокно), надійніший, але дорожчий. Фіберглас, якщо якісний також непоганий варіант, намети з такими дугами переважно дешевші в ціні, але кажуть на морозі, і при навантаженнях частіше може тріснути.
   Від матеріалу тенту "спальні" і підлоги залежить водонепроникність намету. Якщо підлогу в майже всіх наметах роблять з нейлону різних марок чи поліетилену то водостійкість їх майже завжди 8000-10000мм. Вибирайте намет з зовнішнім тентом не менше 3000мм, чим більше тим краще. Як показала практика 3000мм вистачає на цілу ніч під дощем і в "спальні" все сухо. Для підвищення водовідштовхуваності можна використовувати спеціальний спрей. Обов'язково погляньте чи проклеєні шви тенту.
   Читаючи опис характеристик намету ви біля матеріалу підлоги і тенту побачите цифри з буквою Т - це значення щільності, оптимальним вважається 210-300Т.
   На вітростійкість намету впливає: конструкція, каркас, розтяжки.
   Поглянувши на намет в розкладеному стані можна уже приблизно уявити, як він буде поводити себе на вітрі (високий намет з прямими "стінами" на вітрі буде наче парус). Дуги каркасу повинні бути з надійного матеріалу, інакше сильні пориви вітру можуть зламати їх. Розтяжки забезпечать краще вітростійкість, а також добре розтягнений намет довше залишається сухим в середині.
   Для походів варто використовувати "подвійні" намети з тентом і "спальнею", хоча в перші свої походи, я ходив з простенькою одношаровою палаткою, а у випадку дощу накидав на неї великий кусок клейонки))), правда після кількох годин дихати в наметі ставало важкувато.
   Зверніть увагу на вентиляцію. Вентиляційні прорізи повинні закриватись.


   Зараз все більш популярними стають намети в яких спочатку встановлюється тент, а до нього чіпляється "спальня" - це дозволяє в дощ зібрати рюкзак всередині і тільки підчепити мокрий тент на компресійні стяжки, при цьому мінімум часу перебуваючи під дощем.



   Вибрати намет для кемпінгу набагато простіше, тут не потрібно особливо зважати на вагу, вітростійкість чи водостійкість - головне щоб він був зручним, підійдуть великі намети на шість і більше чоловік.

Немає коментарів:

Дописати коментар