Вибір туристичного рюкзака для походів

   Туристичний рюкзак повинен бути зручним, надійним, містким.
   Пам'ятаю, як після перших своїх походів, задумався про купівлю нового рюкзака, бо мій старенький, котрий я купив давним-давно уже не справлявся з навантаженнями, та і якість його була не дуже. Так почалась епопея з вибором рюкзака для нових походів). Тепер набутим досвідом поділюсь з вами.


   Відразу скажу, купуйте рюкзаки тільки відомих торгових марок і в спеціальних туристичних магазинах - це не гонитва за брендом чи іншими понтами, це надійність перевірена не одним туристом. Куплений на ринку рюкзак, китайського виробництва від фірми "супер-пупер Travel" - це максимум кілька походів або навіть менше, а з плечима і спиною котрі болять, через неякісно пошиті лямки і пояс рюкзака, а також конструкцію каркасу - шукати в корчах уламки фурнітури, що розлетілась на куски від ваги рюкзаки справа невесела, чи пришивати або зашивати по декілька разів на день окремі частина рюкзака. Хоча для поїздок на фестивалі такі рюкзаки непогано підходять, та і якщо ви справді хочете в похід то ніякі неполадки спорядження вас не зупинять, а незручності - справа десята).



   Який об'єм рюкзака вибрати? Як показує досвід, мій і знайомих, 60-80 літрів для походів від 2 до 7 днів автономного походу вистачає. В наших Карпатах, на довше і не потрібно бо який б маршрут ви не вибрали за 7 днів все одно пройдете якесь село чи місто де можна буде поповнити запаси продуктів та продовжити похід. Хоча туристичний рюкзак така цікава штука, що неважливо від об'єму все одно знайдеться річ котра в нього не поміщається, а так хочеться взяти її в похід, але коли іду з групою, то в моєму 80 літровому рюкзаку залишається ще достатньо вільного місця. Звичайно досвідчені туристи, а ще "легкоходи" використовують рюкзаки, для нескладних походів, значно менших об'ємів.


   Надійність рюкзака визначається не тільки за виробником, але й за матеріалом та фурнітурою, що використовуються при пошитті рюкзака. На даний час одними з найкращих матеріалів вважаються Cordura, Oxford фурнітура: Duraflex, YKK.
   Зверніть увагу на шви рюкзака, а особливо на лямках, та поясі - шви повинні бути обстрочені подвійними швами. Непогано б було спитати в продавця чи є такий самий рюкзак ,який ви хочете купити, що здавався в прокат і оглянути його. По зовнішньому вигляду ви зрозумієте скільки часу він провів в походах, а оглянувши шви лямок і фурнітуру, та тканину в місцях найбільших потертостей зможете зробити висновки про надійність туристичного рюкзака.


   Зручність. На мою думку, для походів, варто брати каркасний рюкзак, хоча він буде трішки важчий, але зате зручніший і не треба придумувати різних маневрів з карематами і так далі.
   Зараз спинки майже усіх туристичних рюкзаків м'які, що дозволяє не морочити собі голову при пакуванні твердих речей і майже на всіх пише про те, як добре вони вентилюють спину і все одно спина майже завжди мокра в суху погоду). Є варіанти рюкзаків з підвісною системою, що регулюється - це дозволяє підібрати оптимальний варіант під зріст.
   Лямки - широкі, м'які, регулюються по довжині.
   Пояс, як і лямки, повинен бути широким, порівняно м'яким, комфортно прилягати до тіла, регулюватись по довжині. Пояс переносить 50-60% ваги рюкзака з плечей на стегна і якщо з поясом щось не так то це погано.
   Грудна стяжка, не дозволяє лямкам з'їхати на боки, а ще я на неї свою мильничку (фотоапарат) чіпляю).
   Нижній вхід на блискавці - користувався ним раз чи два за весь час.
   Купуючи рюкзак варто його обов'язково поміряти, а ще попросити в продавця покласти в нього кілька важких речей і з ними в рюкзаку походити, поскакати.
   Якщо немає такої можливості (купуєте через інтернет) то можливо в когось з ваших знайомих чи їх знайомих є такий самий рюкзак, що ви обрали для себе або варіант - стати на вокзалі рідного міста, ловити людей з рюкзаком, що вам сподобався і просити приміряти).
   Запамятайте, якщо рюкзак незручний коли ви тільки поміряли його, то в поході все буде набагато гірше.
   Ще при виборі рюкзака варто звернути увагу на вагу самого (порожнього) рюкзака, щоб не був занадто важкий).
   Чим більше на рюкзаку зовнішніх кишень і стяжок тим краще, звичайно в межах розумного. Дві бічні кишені, одна передня кишеня, кишені на поясі (бажано) і кишеня або дві в клапані рюкзака.
   І обов'язково спитайте поради про обраний вами рюкзак на туристичних форумах, бо бували випадки, що навіть ті самі моделі рюкзаків тієї самої фірми виробника з часом випускались все гірші і гірші.
   Підійдіть до вибору туристичного рюкзака відповідально бо з ним ви пройдете не один кілометр і переживете не одну пригоду, а все ваше туристичне спорядження, майже половину часу походу буде в ньому, а він у вас на плечах).

Немає коментарів:

Дописати коментар