Термобілизна

   До нас прийшла зима, помаленьку дістаю з шафи термобілизну, бо як б там не було, а тепло ми любимо, такими нас вже зробила природа).
   Тепер в походах термобілизна стане невід'ємною частиною нашого туристичного спорядження, та і не тільки в походах.


   Що таке термобілизна? Простими словами - це такий одяг котрий ми одягаємо на голе тіло і він повинен нас зігрівати, але не все так просто. Хороша термобілизна окрім зігрівання повинна ще й відводити від тіла вологу (піт) і при цьому зберігати тепло та ще й не "пахнути"), а вже як вона буде справлятись з цими функціями залежить від матеріалу з якого її пошили, а також його товщини. Не варто думати що чим товщий матеріал тим білизна краща.
   Шиють термобілизну з штучних і натуральних матеріалів, з яких краща? Тут думки розходяться.
   Я користуюсь з штучного матеріалу, переваги - краще відводить вологу, швидше сохне, менше розтягується, не з'їдять молі), з недоліків - кажуть, гірше гріє коли мокра, швидше починає пахнути - поки що жодного з цих недоліків не помітив. Ледь не забув, ще один плюс термобілизни з синтетичних матеріалів - вона дешевша, а при теперішніх цінах на туристичне спорядження - це непогана перевага).

   Натуральні матеріали - це бавовна і шерсть. Термобілизна з бавовни для  прогулянок містом (замість підштанників), чи проїхатись на роботу і з роботи, для малих фізичних навантажень, також підійде для зимової рибалки, а от для чогось активнішого і веселішого потрібно брати шерсть, у більшості випадків для пошиття використовують Merino Wool. З переваг - в ній безпечніше посидіти біля вогнища, приємніша на дотик, краще гріє коли мокра, гіпоалергенна, довше не виділяє запаху. Недоліки - гірше сохне і відводить вологу, розтягується, кошлатиться. На рахунок шерстяної термобілизни, з власного досвіду, сказати нічого не можу, бо ні я і ніхто з знайомих нею не користується(.
   Як вибрати термобілизну? Спочатку визначіться для чого і в яку погоду, ви будете її використовувати. Походи, альпінізм або інші види активності де можливості переодягтись немає по 7-8 годин  - беріть з синтетичного матеріалу. Коли довго потрібно стояти на холоді без надмірної активності до прикладу, як працівники ДАІ))) то беріть з натуральних матеріалів. А от велосипед, лижі, біг то тут все залежить від того, як ви катаєтесь або біжите і наскільки довго чи далеко). Щодо погоди, потрібно зважати на вашу терморегуляцію, але чим в холоднішу погоду ви будете використовувати термобілизну, то відповідно товстіший шар матеріалу потрібен.
   Вибирайте такий розмір, щоб термобілизна прилягала добре до тіла, але не сковувала рухів, тому не варто замовляти в інтернеті, краще пройдіться чи поїдьте в магазин і поміряйте.
   Зверніть увагу на шви - чим менше тим краще (буває зовсім без швів) і обов'язково шви повинні бути плоскі і на зовнішній стороні.


   З виробників можу порадити Lsting, Craft, Destroyer.
 Коли підібрали декілька моделей, створюєте теми на туристичних форумах з проханням підказати котра з моделей краща, а далі читаєте відгуки і купуєте найкращий варіант.
   Де купити термобілизну? Шукайте в туристичних магазинах і обов'язково скажіть для чого ви купляєте - зимові походи, катання на лижах, прогулянки містом в холодну погоду. Не варто купувати термобілизну на ринках, хіба що ви будете використовувати її замість піжами лягаючи спати вдома або в літньому поході.

Немає коментарів:

Дописати коментар