Як добратись в Мармароси

 Як добратись в Мармароси? - Пішки)

Шуткую, так було колись, а доїхати ви могли максимум до села Ділове, а тепер вас можуть відвезти прямо до полонини Лисичої, без будь-яких проблем.

Але про все за порядком. Щоб розпочати свою мандрівку чи то похід в Мармароси, спочатку варто отримати дозвіл в прикордонників на перебування в прикордонній зоні, дозволи видають в селі Ділове. Найкращий спосіб добратись в Ділове це - сісти на потяг, що прямує в Рахів, наприклад: Київ-Рахів; Харків-Рахів; Миколаїв-Рахів; Одеса-Рахів. Тепер поїзди до Рахова є з достатньої кількості обласних центрів України, щоб без проблем добратись таки до того Рахова, не те, що раніше). Є ще електричка Івано-Франківськ - Рахів, але їде вона довго і нудно.

Заїхати з Рахова в Ділове, також без проблем - в Рахові виходимо з вокзалу, повертаємо ліворуч і через кілька десятків метрів, бачимо автостанцію, а звідти доволі часто відправляються автобуси у бік села Ділове (варто врахувати ситуацію з коровавірусами і іншими напастями, бо можуть і зовсім не їздити), також тут можна знайти приватників, що відвезуть вас в Ділове, ще й, на прохання, зупиняться в географічному центрі Європи.

От і добрались в Ділове, тепер заходимо на прикордонну заставу (водії громадського транспорту можуть висадити вас майже "перед воротами", просто попередьте їх завчасно), отримуємо дозвіл. А, ще на рахунок дозволу на перебування в прикордонній зоні - попередньо відправляємо лист на електронку Мукачівського прикордонного загону на ім'я начальника. Інформації про зразки заяви, хто тепер начальник (змінюються доволі часто) і електронну адресу в мережі знаходиться без проблем. З свого досвіду - вистачає заяви в роздрукованому вигляді (бажано мати два екземпляри), яку ви відаєте прямо на заставі разом з паспортами учасників походу і без проблем отримуєте дозвіл через 10-15 хвилин.

А тепер ми й дійшли до того моменту, як добратися в Мармароси. В Діловому переходимо міст і йдемо прямо в Мармароси). Також можна знайти людей, що вивезуть вас до полонини Лисича, а це, мало не під Піп Іваном Мармароським, ходжу пішки тож порадити нікого не зможу, але думаю, що знайти таких перевізників доволі просто, навіть зайшовши в Діловому в найближчий магазин і спитавши про них в продавчині.

Якщо вирішили йти своїм ходом, ось вам кілька карт для планування маршруту.

Ділове - Піп Іван Мармароський - полонина Бербелашка - Рахів.

А ось тут відео з мого останнього походу в Мармароси, правда, маршрутом, що трішки відрізняється від тих, якими переважно піднімаються з Ділового.

Тепер ви маєте, приблизне уявлення, про те, як добратись в Мармароси, що за останні кілька років здобули велику популярність серед мандрівного люду. Щасливої дороги).

Немає коментарів:

Дописати коментар