Фортеця Тустань і фестиваль Ту Стань 2013

   Подорож до скель і кілька днів фестивалю Ту Стань 2013


   Давно хотів відвідати скелі Тустані, що поблизу села Урич, але так як доїхати туди зі Львова важко і через брак часу, все відкладав на пізніше. І от, якось блукаючи просторами інтернету, натикаюсь на банер фестивалю Ту Стань, читаю, везуть з самого Львова або Трускавця чи Східниці.
   Вирішено, обдзвонюю всіх колєг, збираю всіх бажаючих, реєструюсь на автобус з Трускавця (чому з Трускавця, а не зі Львова? Відповідь проста - дешевше, автобус зі Львова 60 гривень, а з Трускавця 20+12 гривень за електричку Львів-Трускавець, разом 32 гривні отож, як колись говорили в рекламі: "Для чого платити більше?").
   І от ми в Тустані де проходить однойменний фестиваль. При вході в Державний історико-культурний заповідник "Тустань" знаходиться Інфоцентр, де потрібно оплатити вхід на фестиваль  і місця для наметів, також тут можна легко дізнатись все, що вас буде цікавити.


   Проплативши вхід і місце для наметів отримуємо свої браслети і квитанції та йдемо до наметового містечка. Приємно здивувало, що як і вказано в рекламі фестивалю дровами Ви дійсно забезпечені, потрібно тільки показати квитанцію і вам дадуть мішок дров на один намет. Так як у нас три намети то дров нам повинно вистачити на весь час, а коли не вистачить в лісі їх хоч відбавляй).
   Розклавши намети йдемо оглядати скелю "Камінь", на якій було збудовано найбільший -п'ятиповерховий комплекс укріплень.






   Людей фестиваль Ту Стань зібрав надзвичайно багато, тож оглядаючи скелі інколи навіть стояли у черзі).
   Тим часом під скелею "Камінь" відбувалось фестивальне дійство.


      Куди ми і спускаємось оглянувши скелю. Крім основної програми фестивалю тут на нас чекає й багато інших розваг. Та на полі перед брамою фортеці з'являються вершники в обладунках тож відклавши на пізніше стрільби з лука, катання на конях, огляд історичного табору та інше ідемо туди.


   Подивились виступ вершників та приготування до нічного штурму фортеці, оглянули реконструйований середньовічний требушет (котрий якраз пристрілювали)




 постріляли з лука, спробували чай з трав і подивившись виступи на сцені вирішили піти до наметів щось перекусити. Відпочивши повертаємось, саме зараз повинен розпочатись штурм фортеці.


  Після взяття фортеці заходимо всередину, де реставратори котрі приймали участь в штурмі та обороні, дружньо фотографуються з усіма бажаючими.


  Тепер за програмою виступ гурту Іродрат. Навіть якщо Ви не любитель музики в стилі фолк, повірте звук волинки посеред гір не залишить Вас байдужим. Також на нас чекало вогняне дійство.
Білоруський гурт Ірдорат
    Повертаємось в намети. Після усього побаченого і почутого, ще довго сидимо перед багаттям і ділимось враженнями.
   Прокинувшись вранці снідаємо і йдемо до скель "Острий Камінь", що знаходяться приблизно за кілометр від скелі "Камінь".
   Дорогою проходимо повз невеличкий водоспад та зараз, через спеку, вода лише ледь стікає по каменю.



   Недалеко від скелі зустрічаємо уже знайоме маркування, жовтий маркер, котрий Ви можете часто побачити мандруючи Сколівськими Бескидами.


   Через ранню пору чи віддаленість скелі "Острий Камінь" від місця проведення фестивалю - окрім нас на камені більше нікого.





   Побувши на скелі приблизно годину повертаємось, дорогою зустрічаємо декілька великих груп що ідуть також до Острого Каменю, що ж все таки людей не було через ранню пору і нам пощастило оглянути все без метушні і черг, як було вчора на скелі "Камінь").
   Повертаючись заходимо до каплички біля якої є цілюще джерело. Кажуть - джерело допомагає при проблемах з очима, потрібно просто сполоснути обличчя.


   Повернувшись до наметів обідаємо та починаємо помаленьку збиратись в дорогу, бо повертатись плануємо сьогодні о 18:00, завтра понеділок і майже всім потрібно на роботу(, але двоє вирішують відкласти роботу на пізніше і повернутись додому в понеділок.


   Спакувавшись ідемо до сцени, до автобуса дві години, тож ще є час подивитись виставу про мечі світу та виступ вершників.


   От і прийшов час повертатись додому, зустрілись з дівчинкою котра має нас відправити до Трускавця і пішли чекати на бус. Та бус приїхав з пробитим колесом і водієві ніяк не вдається встановити домкрат, щоб поставити запасне, на електричку з Трускавця до Львова ми уже не встигаємо, домовляємось за місця в автобусі до Львова о 22:00 і повертаємось до друзів котрі ще залишились на фестивалі). Не хочуть скелі відпускати, та чесно кажучи і нам не хочеться повертатись з середньовічного свята в буденну сучасність, а робота, як кажуть не вовк).
 

   Враження від фестивалю Ту Стань залишились тільки найкращі все організовано і проведено на найвищому рівні. Місце і тематика вибрані просто чудово, завжди є чим зайнятись і на що подивитись. Скелі Тустані - щось неймовірне, уявіть собі ліс вікових дерев над яким здіймаються кам'яні велетні. Обов'язково повернусь сюди, адже за браком часу ще не побував на скелі "Жолоб" (Орел) і хотілось б відвідати музей історії Тустані в селі Урич.


Більше фото з мандрівки тут
Відео тут

Немає коментарів:

Дописати коментар