Замки Закарпаття: Мукачівський замок "Паланок"

   Подорож вихідного дня до одного з номінантів "7 чудес України" - Мукачівського замку "Паланок"

   7:02 з Головного вокзалу відправляється електропоїзд Львів-Мукачево і в 11:03 ми уже в Мукачево. Їдемо на один день, повертатись плануємо цим же поїздом, що відправляється до Львова о 16:40.
   Дорогою до Мукачево після станції Лавочне, по можливості, краще сісти по лівій стороні тоді Ви зможете у всій красі побачити залізничний віадук в селі Опорець, що між станціями Лавочне і Бескид.

Залізничний віадук в селі Опорець
   Декілька слів про дорогу на Закарпаття. Після станції Бескид, яка знаходиться найвище над рівнем моря, в Україні, Вас чекає другий за довжиною тунель в Україні - протяжністю 1750 метрів (Бескидський тунель). 
   Уявіть, тільки їдучи в Мукачево, скільки унікальних місць ви вже побачите, а попереду ще й на Вас чекає Мукачівський замок "Паланок"


   От ми і в Мукачево. Відразу йдемо у Мукачівський замок. Та трішки не туди звернувши, виходимо під міст де облаштований майданчик для пейнтболу))).


   Що ж, в тому і принада подорожей без турфірм, іноді можна подивитись не тільки на те, що вказано в рекламному буклеті. Пороздивлявшись майданчик, а після цього карту), вирішуємо піднятись на міст, під яким зараз знаходимось.
   З моста уже видно ціль нашої поїздки - замок "Паланок".


   А далі розпитуючи дорогу в перехожих і звіряючись з картою та дивлячись на замок, як на орієнтир.


   Адже він височіє над містом Мукачево на 68 метровій горі вулканічного походження (перший раз я його побачив з поїзда, коли коли їздив до Ужгородського і Невицького замків). О 11:40 виходимо на майданчик перед брамою Мукачівського замку.


     Збудований в середньовіччі для захисту торгових і військових шляхів, зберіг до наших днів свою велич. Зараз замок відреставрований. Завдяки професіональності реставраторів зберіг дух середньовіччя, а не перетворився у велику хату з євроремонтом. 


   Тепер в замку історичний музей. Та окрім споглядання музейних експонатів тут можна спробувати вина.


   Придбати сувеніри


   І звичайно насолодитися середньовічною величчю замку, просто гуляючи коридорами та у дворі.





   Ми спочатку оглянули внутрішні мури.



   Заходимо в середину, тут зразу за підвісним мостом знайдете туристичну карту міста Мукачево, яка пригодиться Вам якщо після оглядин замку підете прогулятись містом.


   Пройшовши внутрішню браму заходимо у двір


   Далі піднімаємось на бастіон. Звідси відкривається чудовий краєвид на місто Мукачево і прекрасно видно постамент з Торулом.



   Після цього переходимо на західну частину стіни


   Заходимо в середину замку і просто роздивляємось Паланок гуляючи галереями.


   Виходимо до пам'ятника Ілоне Зірні та Френцу ІІ, та зараз тут кілька груп туристів, тож повернемось сюди пізніше. 
   Внутрішній двір замку


   Ось ми уже піднялись найвище куди можна підніматись


   Як бачите на годиннику 14:35 та це за Закарпатським часом, на наших 13:35, а ми все ще в замку. Спускаємось у внутрішній двір тут на нас чекають.
Статуя Федора Корітовича


   Ескіз Мукачівського замку "Паланок"


   Також тут знайдете туристичну карту Закарпаття


   Знаменитий колодязь Мукачівського замку


   З яким пов'язано безліч легенд. 
Оглянувши внутрішній двір повертаємось до пам'ятника Ілоне Зірні та Френцу ІІ


   Тепер прийшов час оглянути експозиції. Ось деякі з них






    Піднімаємось до міфічного птаха Турул



   14:30 Подивились все, що можна в замку, а час, що залишився присвячуємо прогулянці по місту. Вашій увазі - ратуша міста Мукачево


   Збудована в 1904 році. Знаходиться в самому центрі міста.
   Ще трішки погулявши центром міста ідемо до старовинного якоря, що був знайдений на дні ріки Латориця, під час будівництва північного транспортного моста.


   Що ж прийшов час повертатись сідаємо, на автобус і вирушаємо на вокзал


   Думаю варто присвятити один день і на кілька годин змінити стіни коробок спального району на древні мури середньовічного замку. Відчути себе частиною історії, доторкнутись до неї. Та й все-таки, набагато веселіше буде колись згадувати, як ходив вулицями міста де ти вперше, ніж озираючись на своє життя, бачити себе день у день перед телевізором чи монітором.
   

Немає коментарів:

Дописати коментар