Що робити при зустрічі з ведмедем?

Якщо когось цікавить питання чи є в Українських Карпатах ведмеді відповідаю - так в Карпатах ведмеді є, але зустрітись з ведмедем в живій природі майже нереально, але все ж якщо вам так "пощастило" тоді...

Наступний список містить найгірші сценарії для зустрічей з ведмедями. Це ситуації, які всі туристи хотіли б уникнути.

Ведмеді, які стали пристрасними до людської їжі. Як тільки ведмеді звикають до людської їжі, вони часто навідуються до місць де відпочивають, зупиняються на ніч чи інших місць в яких залишається багато недоїдків. До цих місць можна віднести навіть оздоровчі кемпінги далеко від міських центрів.

фото взято з Вікіпедії
Молоді ведмедики часто можуть вилізати на дерево. У цій ситуації самка не може покинути місцевість, а отже буде залишатись на місці навіть з наближенням людей щоб захистити дитинчат. Ведмедиця може швидко атакувати, якщо ви наблизитесь до зони де ведмедиця чекає своїх ведмежат які залізли на дерево. Будьте готові, якщо можливо, піднятися на дерево, але не те де сидять ведмежата))).

Якщо ведмідь поранений чи в якійсь іншій ситуації, яка не дала змоги вчасно відійти від людей, тоді також існує варіант нападу ведмедя на людину.

Що ж робити, коли зустрічаєш ведмедя?

Кожного разу, коли ви подорожуєте в місцях де живуть ведмеді ви повинні бути готовими до того, щоб знати що робити, коли відбувається несподіване.

Якщо ви знаходитесь на відкритій території, уважно оглядайте місцевість навколо себе щоб вчасно побачити ведмедя. У лісовій місцевості, не забудьте зробити багато шуму. Не забуваймо, що ведмеді можуть вилазити на невеликі відстані по стовбурах дерев. Щоб бути в безпеці, ви повинні шукати дерева, які дозволять вам отримати принаймні 10 м висоти від землі. Правда вилізти туди потрібно дуже швидко, не забувайте, що ведмеді можуть до 60 км / год на коротких дистанціях. Вам доведеться дуже швидко піднятися на це дерево.

Ситуація 1 - Ведмідь не виявив вашої присутності і знаходиться на відстані більше 100 м.

Не повідомляйте свою присутність, якщо ведмідь вас не бачив. Якщо це можливо, повільно відступіть. Якщо ж ви маєте продовжувати свій маршрут в напрямку де зараз є ведмідь - відійдіть на невелику відстань і дайте час, щоб ведмідь залишив місце. Також можна спробувати спокійно і швидко обійти ведмедя по дуже широкому колу, щоб уникнути проблем.

Ситуація 2 - Ведмідь виявив вашу присутність, але знаходиться на відстані більше 100 м.

Ваша мета полягає в тому, щоб діяти таким чином, щоб ведмідь міг ідентифікувати вас, а також повідомити йому, що ви не є загрозою. Говоріть спокійно, щоб він знав, що ти людина (їх зір досить слабкий), головне не посміхайтесь, показ зубів може бути розцінений, як загроза. Вони часто швидко дадуть вам місце, коли вони визнають вас людиною. Якщо ситуація допускає, повільно відійдіть задкуючи і уважно стежачи за ведмедем. Можливо, ви захочете обійти ведмедя, але в цьому випадку врахуйте вітер, щоб ведмідь міг почути ваш запах. Продовжуйте говорити спокійно. Розведення рук може допомогти визначити вас як людину.

Ситуація 3 - Ведмідь виявив вас і має ознаки агресії

Якщо ви дотримувалися рекомендацій, перерахованих вище, сподіваюся, у вас є невелика відстань між ведмедем і вами. Тепер вам потрібно буде

Оцініть ситуацію. Чи є поряд з дорослим ведмедем дитинчата? Чи є поблизу дерева і чи є у вас достатньо часу, щоб піднятися на них?

Ви не можете обігнати ведмедя, так що навіть не намагайтеся. Незважаючи на чутки ведмеді можуть догнати людину на похилій місцевості, в гору або вниз - це просто міф, не намагайся це зробити!

Спробуйте відступити повільно. Зберігайте свій рюкзак, оскільки він може забезпечити захист у разі необхідності. Не дивіться ведмедю в очі, але уважно дивіться на ведмедя, коли ви відходите.

Підніміться на дерево, якщо є. Якщо у вас достатньо часу і ведмідь продовжує рухатися ближче, скористайтеся високим деревом, щоб піднятися. Пам'ятайте, що ведмеді також можуть лазити по деревам. Підніміться на дерево, якщо є. Якщо у вас достатньо часу, і ведмідь продовжує рухатися ближче, скористайтеся високим деревом, щоб піднятися. Навіть якщо деякі ведмеді можуть піднятись на дерево, сподіваюся, що вони перестануть відчувати загрозу з вашого боку і таким чином не будуть переслідувати вас по дереву.

Ведмеді часто симулюють напад, перш ніж реально атакувати. Це призначено для того, щоб вороги могли відступити назад, перш ніж ведмідь буде змушений насправді напасти.

Спробуйте підняти щось над головою щоб візуально збільшити ваш зріст.


Немає коментарів:

Дописати коментар