Корисні рослини Карпат: Ожина

   Коли писав розповідь про похід на гору Параска, згадав, як за допомогою чорниць і ожини боровся з спрагою.
   Про чорниці уже писав, тож напишу і про ожину, мабуть буде корисна інформація усім мандрівникам, бо переважна більшість з нас знає про ожину, тільки те, що вона смачна).
   Отож продовжуючи тему "Корисні рослини Карпат" - Ожина.
   Як і у всіх ягодах, придатних до вживання, що ростуть в Карпатах, в ожині міститься багато корисних речовин, про котрі ви з легкістю можете прочитати в мережі, тому не бачу потреби, вкотре усе це переписувати.
  Краще напишу, що за допомогою ожини можна лікувати, чи просто вживати її для профілактики таких захворювань: застуди, пневмонії, гарячки, бронхіт. Буває в поході змерз, змок і починаєш покашлювати, а ось і вихід - казанок з водою на багаття, в казанок - листя і ягоди ожини, а далі з вірою в чудотворні властивості нашого узвару, сидимо довкола вогню попиваючи смачний напій, відчуваючи, як підступна хвороба залишає нас).
   Кажуть, що ожина має також заспокійливу і потогінну дію, але мабуть в поході ці властивості нам не будуть дуже корисні), за день переходу з нас і так сходить сім потів, а хіба може бути в світі хтось спокійніший і щасливіший за мандрівника ввечері біля багаття?).
   Можливо, ще хтось пам'ятає ті часи, коли ми розбивши собі коліно чи лікоть, шукали не клавішу на клавіатурі, щоб зупинити кров, а листя подорожника))), так от листя ожини, також має: заживляючу, кровоспинну і антисептичну дію.
  І звичайно ж, коли вас мучить спрага, а вода закінчилась, до джерела далеко - ожина допоможе вам.
  Використовують не тільки листя і ягоди ожини, а ще й коріння. Властивості в кореня майже ті самі, що і в листя, описувати їх не буду, думаю небагато мандрівників буде копати коріння ожини, ця інформація буде більш корисна тим хто називає себе виживальщики, або людям котрі займаються народною медициною, впевнений і ті і інші знають про корисні рослини Карпат, їх властивості та способи приготування, набагато більше за мене).
   Тепер в поході натрапивши на кущі ожини, ми будемо знати, що не тільки їмо смачну ягоду, але і зміцнюємо та оздоровлюємо організм.

Немає коментарів:

Дописати коментар