або брусниці, називати можна, як завгодно, але все одно, завдяки своїм лікувальним властивостям, вона залишиться - чудо-ягодою). Скільки ходжу журавлину збирав дуже рідко, більше люблю чорниці, а даремно, виявляється за своїми корисними властивостями вона не поступається, а можливо навіть перевершує чорниці.
Корисні в журавлині не тільки ягоди, а й уся рослина. Листя та стебла (відвар (радять пити разом з мінеральною водою)) допоможуть при запальних процесах, загноєннях, набряках (зовнішнє застосування) - от тепер буду знати, що прикласти до рани коли в наступному поході щось вкусить чи десь поцарапаюсь. Також корисними листя і стебла будуть при захворюванні суглобів і порожнини рота, пневмонії, бронхіті, проблемах з печінкою, гастриті (корисна властивість коли від похідних страв починається печія). Ще відвар з листя журавлини має сечогінну дію і допомагає в виведенні шлаків з організму.
Ягоди брусниці допоможуть при діабеті, застуді, розладах шлунку і кишківника, гіпертонії, дизентерії, знизять жар, кажуть допомагають навіть при внутрішніх кровотечах.
Отож в наступному поході приділіть більше часу поїданню цих ягід та зірвіть кілька листочків на чай.
Будьте здорові).
Немає коментарів:
Дописати коментар