Березовий сік

   Продовжую тему про користь, рослин які ростуть довкола нас і лікуватись їхніми властивостями можна безкоштовно - все, що потрібно піти і назбирати).

Фото взято з Вікіпедії
   Сьогодні напишу про березовий сік. Це трішки відрізняється від попередніх тем про корисні рослини Карпат, але головне, що сік можна назбирати самому і якщо пити його з розумом (бо шо забагато то нездорово) то він ніколи не зашкодить вам так, як таблетка придбана в аптеці) і головне назбирати його можна безкоштовно - так я думав, виявляється щоб назбирати березовий сік потрібна виписка лісового квитка, а інакше штраф.

    Правда наші лісники люди хороші і все розуміють тож, якщо ви не заготовляєте сік в великих масштабах щоб продати, ніхто вас за 3-5 баночок штрафувати не буде, головне не шкодити дереву. Не збирайте сік з надто молодих дерев бо через це дерево може загинути, з старих берез також цього не варто робити - кора в дереві надто груба і щоб добратись до соку потрібно зрубати багато кори, а це шкода дереву. Найкраще збирати сік з дерев в яких діаметр стовбура, приблизно 25 сантиметрів.



   Коли знайдете потрібне дерево зробіть надріз глибиною приблизно 2 сантиметри на висоті 30-50 сантиметрів над землею, в надріз вставте гілочку або щось подібне по чому сік стікатиме в банку. Коли збираєте сік не будьте захланними, з ранку до вечора баночка постоїть і вистачає (назбираєте приблизно пів літри). Після збору соку обов'язково заліпіть діру в стовбурі землею.
   Заготівля вимагає часу, тож в поході назбирати соку буде важкувато та і в горах я не часто зустрічав берези, але якщо ви на сплаві, або мандруєте десь по рівнинах України і вирішили десь зупинитись на день перепочити то знайти березу не проблема.
   Свіжий березовий сік зберігається не більше двох діб.
   А тепер про лікувальні властивості. Допоможе березовий сік, як в лікуванні так і для профілактики: нирок і сечовивідних шляхів, артритах, бронхіті, захворюванні суглобів, подагрі, екземі, лишаях, фурункульозі, можна прополоскати горло коли в вас ангіна, березовим соком можна вмивати обличчя щоб позбутись вугрів, а також мити голову щоб зміцнити волосся. А ще березовий сік є хорошим тонізуючим і зміцнюючим засобом і допоможе вам при весняному авітамінозі.
   Отож скоро вже березень, а це саме та пора коли потрібно збирати березовий сік. Будьте здорові).

Немає коментарів:

Дописати коментар