Львів, цікаві місця. Високий замок і Гора Лева.

   От ми й добрались до одного з найцікавіших місць Львова - Високого Замку.


   Варіантів підйому до Високого Замку є декілька, усі я покажу на картах внизу публікації.
   А ми будемо іти вулицею Ужгородською, бо як я вже писав в попередній публікації про цікаві місця Львова, цей підйом до Високого Замку вважається найкращим.


   Поки йдемо), розповім трішки про історію парку "Високий Замок".
   Заснували парк на Замковій та Княжій горах ще в 1835 році, за деякими з версій парк було започатковано трішки пізніше - в 1853 році.
   Парк займає територію 36,2 гектари та знаходиться на найвищому пагорбах Львова - Замковій та Княжій горах. Під час закладання парку, в 1830 році, яр між Замковою і Княжою горою засипали, для цього брали землю з вершини Княжої гори, після цього пагорб з назвою Княжа гора перестав існувати. Схили пагорбів засадили деревами та кущами, до цього найвищі пагорби Львова були безлісі.
   Ще задовго до створення парку Високий Замок, в Княжі часи, Замкову гору називали Бідель або Будильниця. Така назва, скоріш за все, пов'язана з сторожею, що стояла на вершині пагорба в Високому замку і у випадку небезпеки будила місто.
   В Княжі часи Високий замок був лише невеликим оборонним і оглядовим пунктом з вежею і княжим палацом. Відомо, що після однієї зимівлі в Високому замку, князь переніс свою резиденцію в більш комфортніше місце - так з'явився Низький замок. До речі, Високий замок та Чатові скелі поблизу Львова були єдиною оборонною системою.
   Існує легенда пов'язана з дозором на Високому замку. Розповідають, що вартові котрі стояли на сторожі Львова, якось прогавили напад ворогів, за що були прокляті і по смерті чорт забрав їх душі. Але якось один п'яний драгун насмілився зіграти з чортом в карти на душі вартових котрі були ув'язнені в надрах Замкової гори. Як виявилось п'яному не тільки море по коліна, а й чорт не суперник, драгун одну за одною відіграв душі вартових і відпустив їх на волю.
   Детальніше про твердиню на Замковій горі я розповім трішки далі - коли ми доберемось до залишків фортеці, а зараз йдемо на нижню терасу парку Високий Замок.


   Спочатку поглянемо на штучну печеру.


   Грот на нижній терасі споруджено в 1841 році. Біля гроту було встановлено кам'яних левів з ратуші, що завалилась в 1826 році, про цей випадок я згадував в публікації про площу Ринок.
   Існує легенда в якій розповідається, що в XIX столітті, з поширенням романтичної літератури, в штучному гроті на Високому Замку, закохані які з певних причин не могли бути разом, накладали на себе руки - через ці випадки печера отримала назву "Грот самогубців", але жодних письмових підтверджень випадків суїциду в штучній печері немає.
   Йдемо до будиночку садівника.


   Збудували будиночок садівника в 1892 році, довкола будинку ви зможете побачити безліч екзотичних рослин.
   Ще на нижній терасі Високого Замку є монумент на честь полковника козацького війська Максима Кривоноса.


   Неподалік звідси є кілька станцій Хресної ходи,що починається біля каплиці Св. Онуфрія та печерного храму про які я згадував в попередній публікації.
   Ідемо поглянемо на Львів з нижнього оглядового майданчика Високого Замку.


   За адресою вулиця Високий Замок 1, поруч з прохідною обласної телерадіокомпанії, встановлено фігуру Матері Божої в пам'ять про козаків які полягли при визволенні Львова в 1648 році.


   Неподалік прохідної Львівської телестудії є сходи якими ми піднімемось до залишків муру того самого Високого замку про який частенько питають туристи, навіть не здогадуючись, що у Львові вже давно немає ані високого, ані Низького замків(.


   А зараз детальніше про історію, розвиток і занепад Високого замку.
   Починалось все, як я вже згадував, із оборонного та спостережного пункту. Історики сходяться на думці, що в Княжі часи на Замковій горі були земляні та дерев'яні оборонні укріплення, дві вежі, одна з яких, а можливо і обидві - кам'яні та княжий палац. Повторюсь - в ті часи найвищий пагорб Львова називали Бідель або Будильниця.
   Перша фортеця на Високому Замку з'явилась ще в часи правління князя Лева, далі її розбудовою зайнявся князь Роман Мстиславович.
   Після захоплення Львова військами Казимира ІІІ, в 1340 році, фортецю було спалено, а княжі скарби вкрадено. На місці княжої фортеці будують новий замок і саме в ті часи найвищий пагорб Львова отримує назву - "Замкова гора". Простояв новий замок недовго в 1353 році литовські війська знищують відновлений замок.
   Новий, вже кам'яний замок на Замковій горі зводять в кінці XIV століття. Новий замок служить резиденцією для королівського старости і залоги, а ще замок використовують, як в'язницю. Відомо, що в замку було ув'язнено лицарів Тевтонського ордену яких взяли в полон під час битви під Грюнвальдом, а також в Високому замку тримали княжну Гальшку Острозьку - найбагатшу наречену того часу, про неї і чому вона потрапила в Високий замок в якості полонянки я вже розповідав в одній з попередніх публікацій про цікаві місця Львова.
   В часи свого розквіту Високий замок мав сім веж, укріплені брами, каплицю, будівлю в якій розміщувався постійний гарнізон замку, десять гармат, мури висотою вісім метрів, склади зброї та пороху.
   Триста років Високий замок залишався неприступною фортецею, але в 1648 році козаки під проводом Максима Кривоноса здобули Високий замок.
   В 1672 році турецько-татарські війська беруть замок без бою. Так починається історія занепаду Високого замку.
   Під час землетрусу 1680 року обвалилась частина мурів замку, а також завалилась криниця у дворі замку, це була найглибша криниця Львова, глибиною, майже, сто метрів. Після обвалу, воду в Високий замок довозили діжками, а також збирали дощову воду. Правда і до обвалу, криниця замку часто пересихала і використовувалась більше, як таємний підземний хід.
   До речі про підземні ходи в Замковій горі - на сьогодні відомо про залишки двох підземних ходів які, можливо, колись були одним цілим. Розташування цих ходів я позначу на картах внизу публікації. Один з підземних ходів було знайдено в 1900 році, підземним ходом шириною і висотою 1,5 метри, можна було спуститись з Княжої гори аж до Підзамче. Скоріш за все хід було прокопано ще в Княжі часи коли Княжа гора була окремим пагорбом і відділялась від Замкової гори глибоким яром. На Княжій горі були укріплення та частокіл, а також княжий двір. На думку деяких істориків на Княжій горі стояв так званий "Високий город" або дитинець з якого починалась розбудова Львова. Дехто з істориків вважає, що саме тут стояла княжа фортеця, а на Замковій горі, були лише сторожові вежі.
   Переповів вам про ті часи все, що дізнався сам), а тепер повернемось до криниці яку засипало під час землетрусу.



   Є одна легенда пов'язана з цією криницею. Розповідають, що коли криниця обвалилась влада міста вирішила відновити криницю і пообіцяла великі гроші тому хто її відкопає. Один юнак, якому були дуже потрібні гроші, зголосився відкопати завалену криницю Високого замку. Коли він почав відкопувати криницю - перед ним з'явився чоловік і запитав навіщо юнак взявся за таку ризиковану справу, той розповів незнайомцю, що йому потрібні гроші щоб одружитися з коханою. Незнайомець запропонував юнаку угоду - юнак відкопає криницю, але копаючи він не може згадувати імені коханої.
   Юнак погодився і коли робота вже була, майже, закінчена перед закоханим хлопчиною з'явилась постать коханої, він і незчувся, як прошепотів її ім'я. Криниця осипалась...
   Ось така сумна легенда, а ми повертаємось до історії Високого замку.
   В 1704 році шведи, зовсім без перешкод, увійшли в Високий замок, який вже й так був сильно пошкоджений, кажуть - саме в Високому замку Карл ХІІ спланував захоплення Львова, яке увінчалось успіхом.
   Спочатку ХІХ століття Високий замок частково розбирають за наказом австрійської влади. Матеріали з замку ідуть на спорудження львівських кам'яниць, а під час насипання копця Люблінської унії мури замку знищують майже повністю. Долучились до знищення фортеці на Замковій горі і шукачі скарбів які шукали золото братів Бялоскурських, що згідно легенді сховали свої скарби в підвалах Високого замку.
   Фрагмент стіни - це все, що залишилось від Високого замку.
   В ХІХ столітті поруч з муром було встановлено скульптуру лева яка колись стояла біля входу до однієї з Львівських ратуш, от тільки тепер від неї залишився лише п'єдестал, а лев Лоренцовича передано для реставрації. Зате маєте непогане місце для фото))).


   Хех, знайшов я в своїх "архівах") фото і лева Лоренцовича який колись стояв на Лоренцовича, тепер ви можите побачити його в Італійському дворику на площі Ринок. Правда реставрація або ще не проводилась, або не вдалась(.


   В 2004-2005 роках обговорювалась можливість відновлення Високого замку, але все так і залишились на рівні балачок.
   Поруч з залишками Високого замку розташована найвища споруда Львова - Львівська телевежа, висотою 192 метри.
 
 
   Тепер піднімемось на найвищий оглядовий майданчик Львова.


   Копець або курган Люблінської унії. Існує легенда, що коли в 1848 році було відмінено панщину то пани дуже обурювались цьому та нарікали на цісара. Для втихомирення панських бунтів цісар видав указ, що коли у Львові насиплють таку високу гору щоб з неї можна було побачити Відень то панщину повернуть. Довго пани возили і носили землю на Замкову гору, але кожного разу піднімаючись на свіжий насип так і не бачили Відня. Не звиклі працювати своїми руками пани залишили почату справу так і не досягши успіху.
   Це була лише байка-легенда, насправді ж курган було насипано в 1869 році до 300-річчя Люблінської унії. В той час Львів був у складі Польщі, а для поляків Люблінська унія важлива частина історії, адже згідно унії було об'єднано землі Литви, Польщі і України в одне ціле, отож й не дивно, що до 300-ліття цієї події було організовано такий помпезний захід.
   Одне погано - для копця Люблінської унії використовували матеріали з Високого замку і було остаточно знищено залишки мурів та будівель, а під курганом похована одна з оборонних веж замку.
   Зате Львів отримав чудовий оглядовий майданчик на верхній терасі парку Високий Замок. До речі, висота якого, тепер, становить 413 метрів над рівнем моря, а це вже не так і мало).


   Оглядовий майданчик та доріжка до нього освітлюються в темну пору доби, тож й увечері варто піднятись туди щоб поглянути на вечірній Львів.
   перепочивши і оглянувши Львів, знову спускаємось на нижню терасу щоб подивитись на пам'ятний камінь


   встановлений в 1883 році на честь перемоги короля Яна ІІІ Собєського над татарами в 1675 році. Довгий час пам'ятний камінь знаходився в занедбаному стані, але зараз територію довкола прибрано і облагороджено. От тільки, на жаль, важко вберегти його від вандалів з коректорами. На камені дуже важко прочитати текст написаний більше ста років тому, зате написи коректором читаються дуже легко(.


   А колись можна було з легкістю прочитати напис польською мовою який розповідав про ті давні часи:"Р.Б. 1675, дня 24 серпня на Лисиницьких полях, які видно з цього узгір'я, Ян ІІІ Собєський, Король польський, великий князь литовський та ін. на чолі 6000 польських лицарів розгромив 40000 татарську орду, що наступала на Львів. Вшановуючи пам'ять героїчного захисника, Рада м. Львова в 200-ту річницю захисту Відня, 12 вересня 1883 року, поклала цей камінь". Для справедливості варто сказати, що ординців в тій битві було не 40, а 10 тисяч.
   Забіжимо ще на гору Лева, більш відому у Львові, як Лиса гора. Хоча - це вже парк "Знесіння",


   а до публікації про цей парк ще далеко), але гора Лева тут зовсім поряд і час ще є, тож готуємось до "сходження", а дорогою трішки розповім про Лису гору - справжньою назвою якої є - "Гора Лева".
   Висота пагорба 389 метрів над рівнем моря, якщо заходити стежкою зі сторони вулиці Олекси Довбуша то підйом легкий і плавний, а от від Високого Замку, звідки ми і йдемо, таки треба буде трішки постаратись щоб піднятись на вершину).


   Ну майже, як в справжніх горах - якщо забути, що навколо обласний центр).
   Колись на Лисій горі видобували пісок та камінь, але завдяки Ісидору Шараневичу видобуток припинили. До речі, ще одна з назв гори, правда вже давно забута - Піскова гора.
   Кажуть, що на Лисій горі в Княжі часи стояв ще один замок князя Лева, але після нападу поляків на Львів замок було зруйновано і гора довгий час була спустошена, тут не було ні дерев, ні кущів - через це з'явилась назва Лиса гора.
   А ще розповідають, що після зруйнування княжого замку вершину гори облюбувала всяка нечисть.
   Існує легенда, що на вершині Лисої гори опівночі збираються відьми для проведення своїх ритуалів. В ще одній легенді розповідають про криницю біля підніжжя Лисої гори.
   Ця криниця залишилась від циган, що мали свій табір в цих краях в XVII ст. В цій криниці, через нещасливе кохання втопився молодий чоловік і з того часу криниця ніби почала приманювати людей, які приходили до неї щоб звести рахунки з життям. Після кількох нещасних випадків громада міста засипала криницю.
   Гора Лева одне з красивих місць Львова з якого відкривається чудовий краєвид на місто.


   От тільки не варто іти сюди вночі. Легенди - легендами, а от схили гори доволі стрімкі і в темряві дуже легко зірватись вниз, на західному і північному схилах є скелясті виступи.
   Спустимось пологим східним схилом до вулиці Довбуша і ще поглянемо на церкву Священномученика Йосафата і всіх українських мучеників.


   Храм збудований ще в 1607 році, як костел Святого Войцеха. В монастирі цього храму зупинявся Карл ХІІ під час облоги Львова шведами.
   Ну що ж сьогодні ми відвідали ще кілька цікавих місць і побували на двох вершинах Львова. В картах нижче я позначу маршрути на Високий Замок і гору Лева. Якщо будуть запитання то пишіть в коментарях - завжди радий допомогти. До нових зустрічей на вулицях легендарного Львова).










Весь Львів тут

Більше фото з Високого Замку і Гори Лева тут

Старі фотографії Високого замку тут

2 коментарі:

  1. щиро вдячна за гарну розповідь.Зараз готуюсь до відвідання Львова з внуком і Ваш сайт мені дуже в цьому допомагає

    ВідповістиВидалити