В похід потрібно брати казанок такого об'єму щоб приготованої в ньому їжі вистачило для всіх учасників походу, а краще два казанки (один великий інший поменше)- можна, поки в одному вариться їжа, інший поставити з водою для чаю.
Об'єм казана, що беретеся на групу варто розраховувати по мінімум 0,5л на людину і плюс 0,5л на те щоб казан закипів, тобто на 10 людей потрібен 5,5л казан, не плутати з розрахунком "очних капель"), тут усе залежить від групи).
Купити казанок можна в туристичних магазинах, правда ціна там "кусається", зате ви отримаєте хорошу якість. Для походів в Карпати, підійдуть казанки куплені на ринку чи в магазинах для рибалки і полювання, господарських магазинах, або "саморобні". При виборі туристичного казанка врахуйте вагу та якість, від матеріалу з якого зроблений казанок також буде залежати пригорання їжі.
Зробити казанок самому неважко, для цього потрібна каструля, бажано алюмінієва, та кусок дроту. Беремо каструлю до ручок примотуємо дріт і маємо казанок для походів.
В поході Чорногорою, зустрів туристів котрі, як казан, використовували відро).
Непоганий варіант військовий казанок, правда вистачить приготованої в ньому їжі на двох, максимум трьох чоловік. Також військовий казанок підійде, як варіант - особистого похідного посуду або "казанка на чай", поки в основному готується їжа, а ще в нього легко можна спакувати ложку, вилку та кружку, ще й залишиться місце. Правда готувати в такому казанку на пальнику не дуже зручно через його форму.
Для приготування їжі на пальнику, ідеальним буде казанок з теплообмінником, але ціна на нього, на жаль, далеко не ідеальна.