Туристичне спорядження, або що брати з собою в похід (літній варіант).

   Що таке туристичне спорядження? Все просто беремо рюкзак, пакуємо в нього все, що нам знадобиться в поході і от те, що в нього помістилось та навішали на нього, крім їжі, буде нашим туристичним спорядженням яке ми беремо з собою в похід. Що брати з собою? Щоб визначитись з цим питанням пораджу вам те, що колись прочитав в одній цікавій книзі під назвою  "Нехай тобі присняться гори", беремо всі речі котрі на нашу думку знадобляться нам в поході і складаємо їх на купку, тепер цю купку ділимо на дві купки, в першу купку кладемо речі без котрих реально не обійтись, а на другу речі, що не так уже й необхідні в поході, наприклад: косметика, зарядне до телефону, три пари джинсів, сім футболок, подушка, домашні тапочки, улюблену плюшеву іграшку, усі томи книги "Війна і мир",  далі дивіться самі на купку і вирішуйте, що ви взяли просто так, аби було, а не тому, що ця річ реально необхідна та сміло відкладайте їх на другу купку, бо більше нічого до прикладу придумати не можу). Книга радить повторити цей процес ще раз з першою купкою, але це вже мабуть буде перебір, так можна робити хіба з одягом, що беремо в похід, бо інколи люди з собою наберуть стільки шмаття, що аж смішно, як от я в в своєму першому поході на три дні взяв п'ять футболок, зате не взяв шапки).


   А тепер, розберемось з потрібним спорядженням, щоб не вийшло, як у мене з шапкою). Якраз збираюсь в гори тож будемо паковувати рюкзак разом.

   Думаю тут все ясно, спальний мішок вам потрібен в поході на 100%, не варто його брати тільки тоді, коли ідете на один день або ви - Бер Гріллз))). Першим кладемо,  на низ рюкзака, спальний мішок, хоча, це більше зумовлено конструкцією рюкзаків, а не правильністю пакування рюкзака. Пам'ятайте, головне щоб спальний мішок завжди залишався сухим, бо спати в мокрому - як мінімум холодно. Переважно, окрім компресійного мішка, замотую спальник в великий кульок, а вже потім кладу в рюкзак.


   Намет, в кількаденних походах, так само, як спальник річ необхідна, хоча все частіше зустрічаю людей котрі користуються тентами замість наметів. Та це річ, хоч і легша за намет, на любителя, думаю все таки намет краще, але як відомо, на колір і смак всі фломастери...


   Коли кладете намет в рюкзак, то найкраще, щоб це був рюкзак когось іншого - хто йде з вами в похід), а коли вже вам випала почесна місія тягати на собі "готель тисячі зірок", кладіть його ближче до стінки рюкзака котра прилягає до спини, бо хоч за останні десятиріччя вага наметів і зменшилась, та все одно - це буде мабуть найважча річ з вашого туристичного спорядження. Старайтесь усі важкі речі вкладати поближче до спини. Намет кладу боковим краєм компресійного мішка вниз по центру рюкзака, як показано на фото



а по бокам, запихаю інші речі, щоб не бовтався.
   Ще важливі нюанси при пакуванні рюкзака: складайте речі щільно одні біля інших, щоб нічого в середині рюкзака не хиталось, переверталось, і тд. і тп. та старайтесь рівномірно розподілити вагу, щоб рюкзак разом з вами не переважувало в ліву чи праву сторону, це питання не тільки зручності, але і безпеки - скоріш за все вам, в поході, знадобиться переходити по повалених деревах, стрибати по каміннях та ще буде багато різних ситуацій коли потрібно тримати рівновагу. Ви мабуть уже десь зустрічали, що тверді речі потрібно складати подалі від спини, та в сучасних туристичних рюкзаках стінку яка прилягає до спини, роблять настільки м'якою, що цим правилом можна знехтувати, бо як правило тверді предмети і є найважчими, крізь цю стінку вас нічого не буде давити в спину. Якщо сумніваєтесь в м'якості, варіант запхати карімат чи, як його ще називають - туристичний килимок в середину рюкзака ось так


   Звісно, що кожному учаснику групи не потрібно нести по намету, хіба з якихось особистих причин. Варто домовитись, хто буде нести загальне спорядження, весь маршрут, або по днях.
   Як і намет не потрібен кожному учаснику групи, але з розряду необхідних речей в поході. Потрібний об'єм казанка визначається за кількістю учасників групи. Якщо людей в групі багато, тоді краще взяти два менших, ніж один величезний - простіше переносити і не забудьте замотати його в кульок, після першого його використання на ньому буде стільки нагару, що вистачить пофарбувати весь рюкзак та речі в чорний колір).
Називайте, як хочете від цього його функції не зміняться). Захистить вас від холоду, вологи і трішки від нерівностей поверхні.
   Молодший брат карімату - сідушка, піддупник, коріжопник та ще дуже багато назв.


Річ не необхідна, але дуже корисна, зручна і легка. Йти не заважає, навіть не помічаєш її доки не знадобиться, тільки потім переглядаючи фото з походу, думаєш що на фото було б краще без неї).


   Кружка, миска, ложка, вилка, ніж (обов'язково в чохлі, або складний), термос (за бажанням, або в зимовий похід - тоді з розділу майже необхідних).
А найкраще, на мою думку, придбати собі звичайний військовий "котелок".



Коштує недорого, надійна штука, підійде для кип'ятіння води, приготування їжі (невелика група - 2-3 чол.), можна використовувати, як сковорідку. Все гарно складається і закривається. Легкий. Коли є великий казан можна поставити збоку і закип'ятити води на чай, каву - вбереже вас від єресі тягати чайник з собою в походи (хоча в деяких груп старий закопчений чайник вже став реліквією походу, та це традиція, знайомі розповідали, що бачили групу з самоваром))).
   Сокири і пили
   Коли вже згадав про єресь, то цей пункт саме з цього розділу. Не розумію людей, котрі тягають це з собою, хоча я ще багато чого не розумію), але для чого сокира коли дрова лежать під ногами, варто лише відійти на кілька метрів від стежки. Колись дівчинка довго розповідала, що це просто необхідна річ, бо з дровами дуже важко і назбирати хмизу майже нереально, як виявилось була вона не в поході, а на фестивалі поблизу водоспаду Шипіт, де більше сотні людей живуть місяць, чи навіть більше. Річ загального користування і нести її може хтось один з групи, а от брати її в похід чи ні вирішувати вам. Коли в когось є історія з життя про те, як без сокири ви б не обійшлись, будь-ласка, напишіть в коментарях.
   Пальник і газовий балон.
   Річ не необхідна, але корисна і зручна, правда важкувата і дорогувата, але вартує і ваги котру ви несете і грошей, що за неї заплатили.
   Сірники, запальничка, папір на розпалку.
Все замотати в кульочок, а краще в два. Запальничка краще з пєзоелементом, бували випадки коли камінчик відсирів. Папір - ідеальний варіант упаковка в якій колись (можна знайти і тепер) продавались лампочки. Можна взяти з собою грам 100 дизпалива, але саме дизпалива, а не бензину "во избежания травматизма".
   Ліхтарик
   Найкраще налобний. Варіант, програма "ліхтарик" до смартфона - не найкращий.



   Голка, нитка.
   Неважкі, не завжди потрібні, але речі без яких ніяк не обійтись. Голку і нитки варто брати якісні, щоб голка не зламалась, а нитки не порвались, коли будете пришивати наприклад: ремінці босоніжка. Варто ще взяти скотч.
   Засоби гігієни.
   Мило, салфетки, рушник, зубна паста, щітка, туалетний папір.  Мило краще не нове, а уже змилене і зубної пасти з розрахунком щоб вистачило на похід - легше нести.
   Аптечка.
   Бинт марлевий і еластичний, мозольний пластир, йод, активоване вугілля. Інші таблетки за бажанням.
   Мапа (карта), компас.
   Потрібна не всім, учасникам походу. Вистачить дві карти і два компаси (на всякий випадок) на групу. Хоча ми завжди ходимо з одною картою і одним компасом, переважно карту несе той хто планував похід, у випадках, коли заблудились урочисто вручає її комусь з учасників походу (переважно тому хто найбільше переживає, або говорить, що впевнений куди потрібно іти) зі словам: "та звідки я знаю, на - сам подивись)".
   Трекінгові палки
   На любителя.
   Одяг і взуття
   Брати з собою в похід багато одягу і взуття не те що непотрібно, а протипоказано), ви ж не на показ мод зібрались і все це прийдеться нести вам. Розрахуйте собі скільки вам знадобиться білизни, шкарпеток, футболок на час походу і не забувайте про варіант попрати брудні речі в поході. Усі речі котрі можуть намокнути пакуйте спочатку в кульочки, а вже потім в рюкзак.
- Куртка, вітровка, батнік (щось одне, або теплий батнік і легка вітровка) - найкраще з капішоном
- Штани і шорти. Штани зручні, міцні. Починав з джинсів та вже давно покинув в них ходити зараз придбав собі просторі штани захисного кольору з хорошого матеріалу в яких легко високо піднімати ногу навіть коли намокли. Шорти за бажанням.
- Змінний одяг для ночівлі. Найкраще комплект недорогої (без всяких супер матеріалів, для відведення поту і тому подібного), але теплої термобілизни, або легкий спортивний костюм з натуральної матерії, бальоновий абібас краще навіть не брати.
- Шапка, балаклава, баф (щось одне). Якщо взяли куртку з капішоном то можна просто бандану, або кепку.
- Білизна. Варто взяти різного типу пошиття, можливий варіант натирання.
- Футболки. Дехто радить брати з синтетичного матеріалу (швидко сохнуть), та я завжди беру з собою тільки з натуральної тканини. Набирати купу футболок з собою в похід не варто, вони хоч і легкі та кілька футболок в купі заважать, як куртка. Чого точно брати не треба - майку, вночі не зігріє, а якщо іти в ній то натерті плечі від лямок рюкзака вам забезпечені.
- Шкарпетки.
- Черевики або кросівки і щось легке на зміну (босоніжки). Взуття потрібно брати уже розходжене і перевірене. Навіть якщо старенькі кросівки уже втратили вигляд, але залишаються міцними і зручними то без вагань ідіть в них. Повірте, як би гарно ви не виглядали в новеньких кросівках, та коли від них відвалиться підошва чи натрете ноги то тут вже буде не до краси. Босоніжки найкращий варіант на зміну, якщо вже сталось щось з основним взуттям то в босоніжках можна продовжити похід, шльопанці для цього не найкращий варіант.
- Дощовик і кусок клейонки обгорнути рюкзак, або таку штуку під назвою reincover.
- Бахіли (за бажанням)
   Їжа
 Тут усе вже вирішуйте групою, чого і скільки брати та розподіляйте між учасниками походу.

Оптимальна вага спакованого рюкзака до 15 кілограм. Зважити можна так:
- станьте самі на вагу без рюкзака, запам'ятайте цифру.
- одягніть рюкзак і від цифри що зараз бачите відніміть попередню.
Різниця і буде вагою вашого рюкзака.

  Здається зібрали усе туристичне спорядження, що знадобиться вам в поході. Звичайно багато хто бере з собою в похід, ще щось, що не увійшло до цього списку, якось зустрів дівчинку котра тягає з собою плюшевого ведмедя). Якщо також зустрічали в походах інтересні речі то напишіть в коментарях, цікаво буде почитати, що люди беруть з собою в похід.
  Яскравих, цікавих і незабутніх вам походів.

Немає коментарів:

Дописати коментар