Як спланувати похід в гори Карпати?

   Уже якось писав "як спланувати подорож?", а тепер, коли писав розповідь про свій перший похід в гори, згадав, як я планував похід на гору Парашка, а після цього уже й усі решта походів і вирішив поділитись досвідом.
   Отож, як спланувати похід в гори?
   Час. При плануванні маршруту визначіться на скільки днів ви маєте можливість іти в похід, тут варто врахувати і час витрачений щоб добратися до місця початку маршруту і час на повернення додому з кінцевої точки. Адже якщо для жителя Ворохти похід на Говерлу і повернення додому займе один день чи навіть менше, то мешканцям Києва на це саме сходження доведеться використати два дні.
  Маршрут. Визначившись з часом, підбираємо маршрут походу. Спосіб перший вводимо в google  "Туристичний маршрут на 1,2,3,4,5 ... ( виберіть потрібну цифру) днів" вам видасть сайти з переліком маршрутів. На цих сайтах ви зустрінете різну інформацію від опису чийогось походу до запланованого комерційного походу котрий, як правило коштує дорогувато (скільки мені коштує похід можна подивитись тут), але зараз, нам не важливо ні ціна ні опис, зараз головне підібрати маршрут котрий найбільше нас зацікавить. Тож переглядаємо фото і вибираємо декілька маршрутів, краєвиди з яких нам найбільше сподобались. Тепер мабуть найважливіше, врахуйте свої, а також, фізичні можливості групи. Швидкість швидкої ходьби людини, якщо вірити вікіпедії 5-6км/год. В горах ця швидкість, як правило нижча, а в такому чудовому районі Українських Карпат, як Горгани ця швидкість може падати до 2-2.5 км/год.
   У виборі і плануванні маршруту також допоможе Google Earth
Вибираємо в боковому меню - Глерея -> Wikiloc


   На мапі з'являються значки маршрутів


   Шукаємо той, що нам підходить. Візьмемо наприклад похід по маршруту: Кваси - Петрос - Говерла - Заросляк. Лівою кнопкою мишки тиснемо на значок маршруту і нам показує приблизну довжину в кілометрах. Тепер переглянемо маршрут на карті - натискаємо Display track on the map.


   Переглянемо перепади висот які чекатимуть нас в спланованому поході. В боковому меню, розділ "Місця", шукаємо наш маршрут -> правою кнопкою тиснемо на маршрут і вибираємо - Показати профіль рельєфу.


   Водячи мишкою по графіку, бачимо які підйоми і на якому кілометрі походу на нас чекають.


   Знаючи усе це можемо розрахувати свої сили і спланувати місця ночівлі. Тут нам знадобиться карта і сайти з описами походів або маршрутів в котрих і підберемо місця ночівлі, що нам підійдуть в запланованому поході. Вибираючи місце ночівлі врахуйте наявність поблизу води. Коли будете зупинятись на ночівлю виберіть рівну ділянку для наметів, ніколи не зупиняютесь під час грози, на хребтах і безлісих вершинах, не варто встановлювати намет надто близько до річки або озера. Про джерела, як їх знайти і хороші місця ночівлі дізнаємось з описів, а також карт з нанесеними туристичними маршрутами. Можна користуватись і звичайними - топографічними картами, але більшість з тих, що я знаходив з застарілою інформацією, можливий варіант коли позначене джерело давно пересохло.
   Знаючи маршрут, місця ночівлі і приблизні дати запланованого походу, шукаємо попутників бо, як казали мені лісники: "Не можна самому в гори ходити"), беремо компас, карту, рюкзак та інше спорядження  і вирушаємо в похід.
   Маю надію, що ви знайшли тут корисну інформацію, котра допоможе вам спланувати похід в гори, а якщо виникли запитання, пишіть в коментарі - буду радий відповісти.

Немає коментарів:

Дописати коментар