Подбайте про свою безпеку в поході (нескладні піші походи в Карпати)

   Про безпеку в поході варто задуматись ще задовго до початку походу, тепер все частіше групи збираються в інтЄрнетах), тому приділіть увагу вибору з ким іти в похід. Також не буде зайвим спитати про нитку маршруту та орієнтовні дати повернення - можливо це для когось і звучить, як елементарне, але був в мене якось випадок, коли одна особа вже на другий день походу спитала: "а куди ми далі?"), при тому, що я їй разів зо три скидав нитку маршруту - "та я в тому і так не дуже розуміюсь". Ну шо тут скажеш? Я також чув вислів, що погані люди в гори не ходять, але...
   Уточнивши маршрут, варто написати куди, коли і з ким ідете, а також орієнтовну дату повернення, комусь з близьких і друзів.


   А тепер далі.
   Оптимальним кількісний склад групи, вважається 6 чоловік. Учасників походу бажано щоб були приблизно однакової фізичної підготовки і віку.
   Підберіть потрібне та перевірте своє туристичне спорядження перед походом.
   Варто також зареєструвати групу в рятувальників. Я розумію, що цього, майже, ніхто і ніколи не робить, але...

   УВАГА! Якщо сталась прикрість на маршруті і вам потрібна допомога рятувальних служб - дзвоніть одразу 101, номери які розписані на вказівниках і картах можуть бути вже не дійсними, або банально ніхто не братиме слухавку.
   Виходячи на маршрут погляньте прогноз погоди на найближчі дні в потрібній вам місцевості. Ще раз перевірте наявність та придатність до використання потрібного спорядження, все, що може намокнути варто спакувати в окремі пакети, особливо спальний мішок (також були випадки). Не забудьте про аптечку, потрібні вам ліки завжди повинні бути під рукою, завжди попереджайте керівника групи про хронічні хвороби, погіршення стану здоров'я, виникнення болю, навіть про те, що в вас починає натирати ногу і тд і тп).
   На маршруті, якщо починаєте відставати від групи і відчуваєте, що потрібно перепочити обов'язково скажіть про необхідність привалу.
   Пам'ятайте, що іти вночі або ж в тумані - небезпечно.
   Обережно рухайтесь по місцевості де можливий зсув каміння.
   Не лізьте на скелі, якщо ви не скелелаз звичайно ж))), вилізти на них зазвичай простіше аніж потім злізти.
   Якщо ріка з сильною течією і її глибина більше 70 сантиметрів, переправу здійснюйте тільки з страховкою.
   Сильний дощ і град потрібно перечекати, але не зупиняйтесь під поодинокими чи найвищими деревами, узліссі чи берегах водойм.
   Не купайтесь в водоймах, якщо вода в них надто холодна, це може викликати спазми і навіть зупинку серця.
   При сильному вітрі і мінусових температурах слідкуйте щоб не отримати обморожень.
   В сонячну погоду, навіть і особливо зимою, захистіть відкриті ділянки шкіри - дуже легко отримати сонячні опіки і не забувайте про захист очей. Сонце відбиваючись від снігу може викликати навіть тимчасову сліпоту.
   Не спускайтесь з крутих снігових схилів на целофанових пакетах/карематах.
   На ночівлю варто зупинятись за 1-2 години до настання темряви.
   Не ставте намет біля стрімких схилів, під скелями, поодинокими деревами, над обривами чи близько до річок в яких можливий підйом води, на вершинах гір. Переконайтись що поблизу намету немає сухих чи підгнилих дерев, які може звалити вітер.
   Пам'ятайте, щоб не сталось основне не панікувати.

   Бажаю всім безпечних і цікавих походів!)


Немає коментарів:

Дописати коментар